dimarts, 1 de maig del 2012

DORMIR MÉS BÉ !!


Els esdeveniments estressants poden alterar el nostre ritme de son. Generalment, en pocs dies tornem a recuperar el nostre patró de son habitual, però si els problemes d'insomni s'allarguen en el temps, poden afectar la nostra salut i la nostra capacitat d'afrontar les activitats de la vida diària.
Hi ha medicaments que ajuden a conciliar el son. Si patiu un insomni greu, el vostre metge us els pot receptar, però es tracta de medicaments amb cert grau de perillositat perquè poden crear tolerància (cada vegada cal més quantitat de medicament per aconseguir el mateix efecte) i addicció (arriba un moment que el medicament es fa indispensable). Per aquest motiu, és preferible mirar d'adaptar uns hàbits que facilitin la conciliació del son, en comptes de recórrer als fàrmacs.
Us proposem alguns consells per a dormir més bé:




1. Manteniu horaris regulars, amb hores fixes per anar a dormir, per apagar el llum i per aixecar-vos. Establiu un número d'hores estable per estar-vos al llit i mireu d'aixecar-vos sempre a la mateixa hora encara que no hagueu dormit gaire, així aconseguireu reestablir el cicle de son-vigília.

2. Eviteu fer més d'una migdiada al dia i que aquesta no duri més de 30 minuts.
3. Feu exercici físic cada dia, però no just abans d'anar a dormir.
4. Utilitzeu el dormitori només per a dormir. No el feu servir per menjar, veure la televisió o escoltar la ràdio. Procureu que l'habitació sigui comfortable i que no hi faci ni fred ni calor. Ha d'estar a les fosques, i si pot ser, que no hi hagi cap soroll.
5. Si dormiu amb una persona que ronca, pot ser necessari dormir en una altra habitació durants uns dies, fins que es normalitzi el son. També es poden utiltzar taps per als oïdes.
6. Si després de 30 minuts no heu aconseguit adormir-vos, practiqueu alguna activitat relaxant: llegir una novela senzilla, escoltar música suau o veure un programa de televisió, però en una altra habitació. No us quedeu al llit preocupats, nerviosos o donant voltes intentant agafar el son.
7. És útil banyar-se o dutxar-se amb aigua calenta, beure un got de llet calenta o una infusió, just abans d'anar-se'n al llit.
8. Utilitzeu roba còmoda per dormir.
9. No menjeu massa per sopar ni us en aneu al llit just havent sopat.
10. Eviteu beure, des de mitja tarda, begudes estimulants com cafè, tè o cola. Eviteu també el consum d'alcohol, i disminuïu el consum de tabac.
11. Si us aixequeu sovint a la nit per anar al lavabo, disminuïu la quantitat de líquids abans d'anar a dormir.
12. No feu un esforç intel.lectual intens abans d'anar al llit. Intenteu resoldre els problemes que us amoïnen abans d'anar a dormir.
13. Realitzar alguna tècnica de relaxació amb exercicis de respiraci´profunda i relaxació muscular us pot ajudar a agafar el son.

14. Si preneu medicines que afavoreixin l'activitat o la micció, mireu de prendre-les al matí. Pregunteu al metge si alguna de les medicines que preneu pot estar contribuint als problemes d'insomni.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada